Ennek a tesztelésnek lenne értelme.......

 • Miért szükséges magánfórum, nem elég a Facebook, Twitter stb. ?

  A Twitter jelenleg alkalmatlan hosszabb írások, több média egyszerű közzétételére.
  A Facebookról néhány - akár automatizált - fel/bejelentéssel lekerülnek üzenetek, oldalak, gyakran indokolatlanul, robotok által nem egyszer emberi ellenőrzés nélkül, különös tekintettel a kisebb "egzotikus" nyelvvel rendelkező országok bejegyzéseire.
  Itt NEM. Bővebben az adatvédelmi tájékoztatóban.

  A szólás és sajtószabadság – a vészterhes koronavírus időszakban - a legfontosabb alkotmányos emberi jog, amely életeket menthet.
  A Magyar Kormány által közzétett tájékoztatást JELENLEG nem tartjuk kielégítőnek. Ezért készült ez a nonprofit portál.

Swenson

Swenson

Új tag
2020 Március 18
10
3
3
Mátészalka
Koronavírus: új járványstratégia – részben Szegedről

Első pillantásra meglepő járványkezelési ötlettel állt elő három fiatal kutató, köztük egy szegedi genetikus. Azt javasolják, a teljes magyar lakosságot le kellene szűrni koronavírusra. Ám nem egyedileg, hanem csoportosan. Ráadásul rendelkezésre is áll egy olyan technológia, amely nem túl nagy költséggel is pontos eredményt ad. Vilmos Péter a Szegedi Biológiai Központ csoportvezetője az elmúlt napokban elhárította érdeklődésünket, türelmet kért, mert minden energiájukkal, szó szerint éjt nappallá téve dolgoztak a terven. Szombaton reggelre azonban olyan fázisba kerültek, amikor volt ideje egy telefonos interjúra. Sőt az a véleményük, hogy most már a sajtónyilvánosság segítheti, hogy terveik megvalósuljanak. Maga a módszer nem új. Lényege, hogy egy fertőzés után nem csak úgy lehet nyomozni, hogy minden egyes embert tesztelünk, az is hatékony lehet, hogy emberek nagyobb csoportját együtt vizsgáljuk. Ezt javasolják ők is az úgynevezett poolozott RT-PCR módszerrel.

– Eddig három fő járványkezelési stratégia ismert.

 • Az egyik, hogy hagyjuk a vírust szabadon terjedni, az emberek fertőződjenek meg, és aki átesett rajta az védett lesz, kialakul az úgynevezett nyájimmunitás. Ennek előnye, hogy a járvány hamar, egy-két hónap alatt végigsöpör az országon, utána megszűnhetnek a korlátozások, újraindulhat a gazdaság. Hátránya viszont, hogy sok ember meghal, és a csúcsponton összeomlik az egészségügyi ellátás.
 • A másik módszer – amelyet szinte minden országgal együtt ma Magyarország is követ – hogy korlátozzuk az emberek mozgását, bezárnak az iskolák, az óvodák, az éttermek jó része, a boltok, radikálisan csökken az emberek közötti találkozások száma, ugyanakkor nagyon figyelünk a higiéniára. Ezzel csökken a fertőzés elterjedése, a csúcspont elhúzódik és kisebb lesz, kevesebben halnak meg és az egészségügyi ellátás sem roppan össze. Hátránya viszont, hogy a korlátozások több hónapos elhúzódása miatt a gazdaság hatalmas károkat szenved.
 • A harmadik lehetőség, hogy megpróbáljuk elfojtani a járványt, kontrollálni a terjedését. A mi megoldásunk ehhez nyújt eszközöket. Stratégiaváltást javasolunk.
– Azt szorgalmazzák, hogy a teljes magyar lakosságot teszteljük le. Ez nem megvalósíthatatlan?

– Egyenként mindenkit tesztelni, az valószínűleg lehetetlen, de erre nincs is szükség. Elképzeléseink szerint mindenkitől mintát kell venni, de 16–64 ember mintáját össze kell keverni és együtt kell tesztelni koronavírusra. És ezt két-három hetente meg kell ismételni.

Az izraeli, haifai egyetem egyik kutatócsoportja egy héttel ezelőtt publikált egy eredményt: igazolták, hogy hatvannégy ember mintáját össze lehet keverni és ha abban csak egyetlen egy fertőzött ember mintája is van, azt ki lehet mutatni. Nem kell, hogy ezek az emberek egy helyen lakjanak vagy ismerjék egymást. De ezzel hatvannegyedére lehet csökkenteni a szükséges tesztek számát. Ez nagyságrendi különbség, sokkal gyorsabb és sokkal olcsóbb, mint az egyéni szűrés volna.
Az egy főre jutó teszt anyagára 4700 forintról 80 vagy 317 forintra csökken, ami a teljes magyar lakosság tesztelése esetén 42 milliárd helyett körülbelül 900 millió vagy 2 milliárd 900 millió.

– Mi a következő lépés?

– Ha az eredmény negatív, akkor azt a csoportot fertőzésmentesnek nyilvánítjuk és ők mehetnek dolgozni. Ha pozitív – ami azt jelenti, hogy egy vagy több fertőzött van köztük –, akkor ezt a csoportot karanténba küldjük, rájuk újabb vizsgálatok várnak. A megismételt teszt a jelenlegi modellünk szerint őt főre leszűkíti a pozitívak körét (ennél tovább szűkíteni jelen helyzetben nem érdemes), és mivel a mintavételezés családonként, együttélő csoportonként történik, ezért őket együtt nyilvánítjuk fertőzöttnek. Ezt a csoportot el kell különíteni, és a már ismert protokoll szerint megfigyelni, ha szükséges, kezelni. A teljes lakossági vizsgálatot két-háromhetente meg kell ismételni.

Modellünk szerint az össztársadalmi megtakarítás naponta 3-4 milliárd forint, hiszen megfelelő óvatossággal lényegében kockázatmentesen újraindulhat az élet (ha túl rövidre csökken a duplázódási idő, akkor legfeljebb előre kell hozni a következő szűrési kört), valamint a halálesetek egészen minimálisra csökkenthetők. Jól mondta az országos tisztifőorvos, hogy a tömeges tesztelésnek most nincs értelme, de mi ennél többet szeretnénk: stratégiaváltást, aminek alappillére a teljes szűrés. Ezzel megállítható lenne a vírus terjedése.

– Hol végeznék a tesztméréseket?

– Erre az országban több laboratórium is alkalmas. Az SZBK-ban egyik munkatársunk elkezdte a gyakorlatban kipróbálni azt, amiről az izraeli kutatók beszámoltak. Összekevert harminckét mintát és megpróbálta belőle kimutatni a vírust, illetve a vírusmentséget, és ez sikerült neki.

– Min dolgoznak most?

– A teljes protokollon. Hogyan zajlik le a mintavétel? Milyen szempontok alapján keverjük össze a mintákat? Kik gyűjtik be és kik vizsgálják meg a mintákat? Hogyan értesítjük az embereket az eredményükről? Ez talán sms-ben volna a legcélszerűbb és a legolcsóbb. És mindezeknek ki kell számolni a költség-, idő-, ember- és anyagigényét. Aztán föl kell mérni, hogy van-e ehhez az országban elegendő erőforrás? És ha nincs, honnan tudnánk ezt beszerezni. Megjegyzem, a világban megindult a versenyfutás ezekért az erőforrásokért.

Több ország rájött már, hogy ezt kell csinálni, sőt Izrael a gyakorlatban is elkezdte a lakosság teljes szűrését. Láttunk egy beadványt is, amelyet kutatók juttattak el az amerikai Fehér Házhoz, ők a módszert „Kalapács és tánc”-nak nevezték el. (Talán azért, hogy Trump elnök is megértse – a szerző) A kalapáccsal odaverünk a vírusnak és utána lehet óvatosan táncolni. Aztán újra odaverünk, és újra óvatosan táncolhatunk. És ezt mindaddig ismételjük, amíg el nem készül a hatékony gyógyszer, vakcina, esetleg bármilyen jobb megoldás. Ez nem olcsó módszer, de biztonságos és számításaink szerint még mindig olcsóbb, mint ha a mai helyzet júliusig fennmarad.
Most mi is azért igyekszünk, hogy egy teljes anyagot minél előbb át tudjunk adni a kormánynak. Szeretnénk meggyőzni őket, hogy ez a legjobb járható út.

– Van kapcsolatuk a kormányzattal? Nyitottak az önök elgondolására?

– Eddig nem volt kapcsolatunk. Nem tudjuk, hogy az Operatív Törzs min dolgozik. Ők nyilván erős izolációban vannak, részben azért, hogy meg ne fertőződjenek, és ez érthető is.

– Másfelől nyilván rengeteg tanáccsal, ötlettel keresik őket, és mindennel nem szabad komolyan foglalkozniuk. Van kockázata ennek a modellnek?

– Igen, főképpen az, hogy megcsináljuk, de nem lesz elég jól megszervezve. Illetve okafogyottá válik, ha a fertőzöttség az országban magasabb szintet ér el. Ez a számítások szerint körülbelül harminc százalék. Minden módszernek van egy hatékonysága. Ennél ezt kilencven százalékra becsülték. Minél egyszerűbbre kell tervezni, hogy ne menjen ez alá.

– A Murphy-szabályt fordítva alkalmazva: minél egyszerűbb, annál kevesebb ponton romolhat el.

– Pontosan! Ha nyolcvan vagy hetven százalék alá megy a pontosság, akkor már nincs értelme megcsinálni. Rengeteg fals negatív eredményünk lesz, ami nagy baj. A fal pozitív eredmény az viszont nem baj! Ha egy csoportot pozitívnak mérünk, vesztegzárba tesszük, aztán pár nap múlva kiderül, hogy mégsem fertőzött senki, abból semmi komoly baj nem származik, csak egy picit lassul a tesztelés.

– Mekkora az érdeklődés az Önök modellje iránt?

– Hatalmas! Az első dokumentumunk nyilvánosságra hozatala után rögtön megjelent a Qubiten egy cikk rólunk. Én két levelezőrendszert használok, a céges e-mail címemet a cikk megjelenése után a rendszer letiltotta, annyi levelet kaptam. Ebben hivatalos leveleken és sajtóérdeklődésen túl nyugdíjas egyesületektől az evezősklubokig minden volt.

– Milyen gazdasági előnyöket számoltak ki?

– Ezzel nem foglalkozom, ez a közgazdászok és a matematikusok dolga. Annyit viszont tudok, hogy annak ellenére, hogy a teljes lakosság szűrővizsgálata pár milliárdos költséget jelentene, mégis bőven megérné, mert a jelenlegi stratégia ennél nagyságrendekkel többe fog kerülni majd a gazdaság leállása miatt. Csoportunk egyébként hat fős. Az egészet Török Ákos informatikus kezdte el, mellette Glattfelder Tamás közgazdász és én, mint biológus állok. De rögtön az elején csatlakozott hozzánk egy laboratóriumi anyagokat forgalmazó cég munkatársa, egy matematikus, és biológus, aki jelenleg külföldön dolgozik, de előtte sokáig az SZBK kutatója volt. És persze, mivel a munkánkat a nyilvánosság szeme előtt végezzük, rengeteg önkéntes segítőnk is van. Komoly szakemberek és lelkes laikusok. De az SZBK főigazgatója és több kórházi vezető is támogatja a munkánkat. Beszéltünk Falus Ferenc volt országos tisztifőorvossal, ő is nagyon biztatott bennünket. Most bizakodó vagyok.

Márok Tamás


* * *
 

Felhívás

 • A VirusForum.hu mindent megtesz a leghitelesebb vírusokkal - így a koronavírus megelőzés védekezés és gyógyításával - kapcsolatos információk tényszerű közléséért. Az oldalon bárki ingyenesen regisztrálhat, illetve hozzászólhat. Ennek következtében fenntartói nem vállalnak felelősséget az oldal bármely részén közétett esetleges helytelen információiért.

  A portálon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Kövess a Facebookon