Koronavírus fertőzés

Délkelet-Ázsiában szabadon rendelhetők az interneten és Csehországba is megérkeztek a koronavírus gyorstesztek

A megvásárolt sebészeti, orvosi és lakossági arcmaszkok, valamint védőöltözetek is hamarosan megérkeznek. A rakományt (mintegy másfélszáz dobozt) még a repülőtéren fertőtlenítették, majd az állami anyagtartalékok raktárába szállították – mondta Lubomír Metnar védelmi miniszter újságíróknak a repülőtéren.
A gyorsteszteket a raktárban szétosztják, majd elszállítják a nagy kórházakba, valamint azokba a térségekbe, ahol a legnagyobb számú fertőzést mutatják ki.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint az Olmützi régióban lezárt 21 településen az összes lakost, mintegy 35 ezer ember, ellenőrizni fogják.

A kórházakon kívül gyorsteszteket kap a rendőrség, a katonaság, a tűzoltóság és a vámosok is – jegyezte meg Jan Hamácek belügyminiszter, aki kollégáival együtt a repülőtéren fogadta a Kínából érkező különgépet.  
A 150 ezer gyorstesztből 100 ezret az egészségügyi, 50 ezret a belügyi tárca fizetett, míg a repülőgépet a védelmi minisztérium biztosította.


Délkelet-Ázsia szegényebb országaiban is (pl. Thaiföldön) a koronavírus gyorstesztek szabadon rendelhetőek az interneten

Ezek a gyorstesztek nem a WHO által jóváhagyott tesztek, igy a hatékonyságuk nem mindig igazolható, illetve bizonyos esetekben független laboratóriumok igazolják.

Érdekesség – a koronavírus kapcsán rendelhető egyéb termékek


30 napra bezár az EU

A nem uniós állampolgárok előtt harminc napra lezárja külső határait az Európai Unió a koronavírus járvány fékezése érdekében. A beutazási korlátozást bevezeti Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is.

Az EU a döntéshez nagyon sok támogatást kapott a tagállamoktól, a beutazási korlátozás gyakorlati bevezetése azonban az egyes országokon múlik. A tagállamok jelezték, hogy azonnal bevezetik, mert egyetértenek azzal, hogy a külső határok aggodalomra adhatnak okot – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az EB elnöke a Bildnek adott videóinterjújában elismerte, hogy a politika rosszul ítélte meg, mekkora veszélyt jelent a koronavírus.

„Azt hiszem, kezdetben mindannyian, akik nem vagyunk szakértők, alábecsültük a koronavírust, amikor még Kínában koncentrálódott”

– jelentette ki.

A korlátozás nem érinti a diplomatákat, az áruszállítókat, az ingázókat és az EU-állampolgárok családtagjait, valamint a hosszú távú tartózkodási engedéllyel rendelkezőket.

Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek a külföldön rekedt uniós állampolgárok hazahozataláért.

Magyarország

A koronavirus.gov.hu szerda reggeli tájékoztatása szerint 58-ra emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma. Az információs oldal most is csak annyit közölt az új fertőzöttekről, hogy mindannyian magyar állampolgárok. Ennél több információt egész Európában egyedüliként nem árulnak el a magyar hatóságok.

Tegnap Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár a népjóléti bizottságnak idézte nemzetközi számításokat, amik alapján akár a lakosság 50-70 százaléka is megfertőződhet, és azt mondta, itt is elképzelhető, hogy egy hét alatt néhány tucatról ezresre ugrik az esetszám, mint Ausztriában.

Franciaország

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére Franciaországban általános karantént rendeltek el kedd déltől. A kedd esti hivatalos adatok szerint 699 fertőzöttet kezeltek súlyos állapotban intenzív osztályokon, a súlyos tünetekkel kezeltek mintegy fele 60 év alatti volt. A 7730 diagnosztizált fertőzött közül – akiknek száma mintegy ezerrel nőtt 24 óra alatt – 2579-en voltak kórházban, a többiek az otthonukban lábadoztak vagy már meggyógyultak. A halálos áldozatok száma egy nap alatt 27-tel 175-re emelkedett, közülük 7 százalék volt 65 év alatti.

Spanyolország, Olaszország

Spanyolországban és Olaszországban már napok óta kijárási tilalom van érvényben. Csak indokolt esetben hagyhatják el az emberek otthonaikat, ha munkába, gyógyszertárba vagy élelmiszert vásárolni mennek, ezt a rendőrség ellenőrzi. Az intézkedés célja, hogy ne emelkedjen hirtelen a fertőzöttek száma, és így elkerüljék az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését. Egy madridi idősek otthonában húszan vesztették életüket az elmúlt öt napban.

Litvánia, Lengyelország

Litvánia és Lengyelország már lezárta szárazföldi határait. Az ellenőrzés miatt hosszú sorokban torlódnak a kamionok, ami okozhat némi fennakadást az áruszállításban.

Szerbia

Szerdától nem léphetnek utcára az idősek, határozatlan időre elhalasztották az április 26-ra tervezett parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokat, és az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében a kormány este 8 és reggel 5 óra között szerdától kijárási tilalmat vezetett be.

Ázsia

Koronavírus-fertőzések újabb hullámával néz szembe Tajvan, Szingapúr és Hongkong. Európából és más fertőzött területekről hurcolják be megint a vírust, épp, mikor már fellélegeztek volna ezek az országok.

virusforum.hu/ mti / index.hu / 444.hu


Összefogás, informálódás, védekezés, gondolni embertársainkra határon innen és túl, vallástól, politikai pártállástól, előítéletektől függetlenül.

A fenti az egyetlen bizonyítottan járható út a vírus terjedésének lassításához a biztonságos oltások és gyógyszerek – jó esetben – 1 évvel későbbi megjelenéséig.