Koronavírus fertőzés

Újabb halálesetet jelentettek be Amerikában

A koronavírus-szűrés bővítését Donald Trump amerikai elnök jelentette be vasárnap a Twitteren. A washingtoni King megyében erősítették meg a második koronavírus-halálesetet.

A fertőzés szempontjából kockázatos országokból vagy ezen országok környékéről az Egyesült Államokba érkező utasok mindegyikének szűrésen kell átesnie a határátlépésnél.

– írta az elnök.

Trump szombaton jelentette be, hogy azokban az országokban, ahol jelentős mértékű a koronavírus-fertőzés, kötelező szűrővizsgálatot vezetnek be az Egyesült Államokba indulók számára. A szűrés az Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából útra kelő utasokra vonatkozik.

A seattle-i és a King County közegészségügyi sajtóközlemény szerint a washingtoni King megyében megerősítették a második koronavírus-halálesetet.

A beteg a 70-es években volt férfi, akinek alapvető egészségügyi állapota volt. Kórházba került a kirklandi Evergreen Healthbe és szombaton meghalt.

Megerősítették a második halálesetet az Egyesült Államokban
A washingtoni King megyében erősítették meg a második koronavírus-halálesetet.
A beteg a 70-es éveiben járó férfi volt, alapvető egészségügyi problémákkal. A kirklandi Evergreen Health kórházba került, és szombaton meghalt.
A férfi halála a második az Egyesült Államokban.

Összesen 89 koronavírusos beteget azonosítottak eddig az Egyesült Államokban:
– 44 utast a Diamond Princess karanténhajóról
– 3 hazatelepültet a kínai Vuhanból, a járvány epicentrumából.
42 személy, akit az USA-ban fedeztek fel:
– 19 utazással kapcsolatos eset
– 19 személyes kapcsolat által fertőződött, és
– 4 meghatározatlan eset (1 Illinoisban, 1 Kaliforniában és 2 Washingtonban)
Államokonkénti bontás az azonosított esetekről:
– Kalifornia: 16
– Washington: 13 (köztük 2 haláleset)
– Illinois: 3
– Florida: 2
– Oregon: 2
– Rhode Island: 2
– Arizona: 1
– Massachusetts: 1
– New York: 1
– Wisconsin: 1

Katie Miller, a koronavírussal kapcsolatos teendők koordinálásával megbízott Mike Pence amerikai alelnök szóvivője kifejtette, hogy az elmúlt 14 napban Kínából érkező utasokat már szűrték a vírusra, és ezt a gyakorlatot terjesztik ki most más országokra is Miller hozzátette: szükség esetén Olaszországon kívül más európai államokban is bevezetik a szűrést.

Amerika “túl lesz rajta”

Az amerikai alelnök az NBC televízió Szemben a sajtóval című, szokásos vasárnapi politikai vitaműsorának adott interjújában arra figyelmeztetett: “több fertőzéses eset várható”. Ugyanakkor kitartott amellett, hogy alacsony a fertőzés kockázata az Egyesült Államokban. Mike Pence bizakodó volt abban, hogy az Egyesült Államok felkészült a betegség elleni küzdelemre és – ahogyan fogalmazott – “túl lesz rajta”. Elmondta azt is: az egészségügyi szakemberek most azon dolgoznak, hogy feltárják, hogyan fertőződött meg az új típusú koronavírus-fertőzésben elsőként meghalt amerikai állampolgár. Egy ötvenes éveiben járó, meg nem nevezett férfiról van szó, aki az északnyugati Washington államban halt bele a betegségbe szombaton. A napvilágra került információk szerint más, komoly betegsége is volt.

Vasárnap bejelentették a keleti parti Rhode Island állam első koronavírusos megbetegedését is. Az Egyesült Államokban ezzel 72-re emelkedett az új típusú koronavírusos fertőzéssel diagnosztizáltak száma.

Alex Azar, a humán erőforrásokért és egészségügyért felelős miniszter az ABC televízió Ez a hét című vasárnapi műsorában arról tájékoztatott, hogy jelentős mértékben megnövelték a teszteket. Eddig 3600 emberen végeztek szűrővizsgálatot – mondta.