Koronavírus fertőzés

Az első horvát beteg az ikertestvérét is megfertőzte

Megfertőződött koronavírussal annak a fiatal horvát férfinak a testvére is, akinek szervezetében elsőként azonosították a vírust az országban, és aki hétfő óta karanténban van egy zágrábi kórház fertőzőosztályán – közölte szerdán a helyi média.

Az első beteg, akiről kedden adott hírt a kormány, egy 26 éves fiatal férfi, aki egy hete Milánóban járt. Az útra barátnője is elkísérte, az ő tesztjei azonban negatívak. A férfi testvérének a lelete ugyanakkor pozitív, ezért ő is karanténban van. A 26 éves férfi nem érezte ugyan jól magát, pénteken mégis bement dolgozni, később pedig maga jelentkezett a kórházban.

A beteg egy nagy nemzetközi vállalatnál dolgozik, amelynek több mint ezer alkalmazottja van

A cég úgy döntött, hogy az alkalmazottak határozatlan ideig otthonról dolgozhatnak. Negyven emberrel szemben, akik közvetlenül is érintkeztek a fertőzött férfival, vagy egy légtérben tartózkodtak vele, otthoni karantént rendeltek el, és folyamatos megfigyelés alatt tartják őket. Azokat a helyiségeket, ahol járt a férfi a vállalatban, a nap folyamán fertőtleníti a járványügyi szolgálat.

A második beteg a Horvát Elektromos Művek (HEP) alkalmazottja

Őt ikertestvére fertőzte meg. A HEP telephelyét, ahol a férfi dolgozik, szerdán lezárták, és szintén fertőtlenítik. Mintegy tizenöt alkalmazottat megfigyelés alá vontak és tesztelik őket a vírusra.

Szó sem lehet arról, hogy lezárják a határokat…

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter, aki tegnap Rómában járt, hogy az Olaszországgal szomszédos országok tárcavezetőivel egyeztessen, azt mondta: szó sem lehet arról, hogy lezárják a határokat.
Egyelőre marad a hétfőn bevezetett fokozott készenléti állapot, ami annyit takar, hogy a határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi fertőzött tartományokból térnek haza – közölte.
Azokat, akiknél valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve. A hatóságok vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőzőosztályán kívül – az ország más területein – hol tudnának karanténokat létrehozni.

Drazen Bosnjakovic horvát belügyminiszter kedden a közszolgálati televízió híradójában arról beszélt, hogy naponta kétszer is ülésezik majd a nemzeti válságstáb, a szerdai ülésen pedig a megyei polgári védelmi szervezetek vezetői is részt vesznek. Hangsúlyozta, hogy a fejlemények tükrében döntenek majd szigorúbb intézkedések bevezetéséről.
A válságstáb délutáni ülését követően az egészségügyi miniszter kifejtette, hogy Horvátországban eddig 87 emberen végeztek koronavírus-tesztet, amelyek mind negatívak voltak. Nyolc esetben még várják az eredményeket, köztük az első fertőzött férfi barátnőéjét is, akinél megismételték a vizsgálatot. Szigorú ellenőrzés alatt tartanak további 64 embert.
Ők otthoni megfigyelés alatt vannak, és naponta kétszer kell jelentkezniük a járványügyi szolgálat munkatársainál.