Koronavírus fertőzés

Európa harca a koronavírussal

Észak-Írországban és Litvániában is megjelent az új típusú koronavírus, Magyarországon több mint egymillió szájmaszk áll rendelkezésre. Franciaországban majdnem duplázódott, Ausztriában, Németországban is nőtt a fertőzöttek száma. Olaszországban hárman meghaltak.

Észak-Írországban is megjelent a vírus

Észak-Írországban is megjelent az új típusú koronavírus – közölte Michael McBride, a terület tisztiorvosa újságírókkal csütörtökön. Tájékoztatása szerint a vírust egy olyan páciens szervezetében mutatták ki, aki Dublint érintve érkezett vissza Olaszországból.
Chris Whitty, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója korábban arról számolt be, hogy az Egyesült Királyság területén – nem számítva a később nyilvánosságra hozott északír esetet – tizenöt fertőzöttről tudnak.

Litvánia

Pénteken hajnali hírek szerint az első koronavírusos litvániai nő nemrég ért haza Veronából.

Magyarország

A szájmaszk nem az egészséges emberek védőeszköze, hanem arra való, hogy a betegek ne fertőzzenek – mondta a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra hozzátette, több mint egymillió szájmaszk áll rendelkezésre, az ellátás is biztosított, s bár előfordulhat, hogy adott pillanatban valamelyik patikában nincs, ennek megoldásán is dolgozik már a Belügyminisztérium.

A szóvivő szerint mindenre fel vannak készülve, s az Operatív Törzs olyan szakemberekből áll, akiknek minden eshetőségre van forgatókönyvük. Emlékeztetett, jelenleg tizennyolc magyar van karanténban, de ha további fertőzésgyanús esetek jelennek meg, akkor nemcsak a Szent László Kórház áll majd rendelkezésre, hanem más intézményeket is bevonnak.
Kiemelte, még mindig nem tudnak koronavírussal fertőzött emberről Magyarországon. A vírus Magyarországon való megjelenése azonban nem zárható ki, hiszen Észak-Olaszország a legközelebbi gócpont, ahol nagyon sok megbetegedés van, s a vírus már szomszédos országokban is megjelent – fűzte hozzá.

“Számolnunk kell, és számolunk is azzal a ténnyel, hogy előbb-utóbb Magyarországra is be fog gyűrűzni, vagy meg fog jelenni a megbetegedés.” Önmagában azt, hogy néhány megbetegedéssel találkozunk, nem szabad egy járvánnyal összekeverni – fogalmazott.

A korábban ismertetett tízpontos felhívásról szólva Szentkirályi Alexandra elmondta: egyik legfontosabb pontja, hogy az a legjobb, ha az emberek nem utaznak olyan területekre, amelyeken már megjelent a vírus. Ha valaki mégis utazik, akkor fontos lenne, hogy a konzuli szolgálatnál regisztrálja magát, így a kormány is értesülhet róla, hogy mennyi magyar lehet kitéve a fertőzésnek, és így könnyebb elérni őket.  
Annak, aki fertőzött területekről érkezik haza, azt tanácsolják, hogy ha tünetet észlel magán, keresse meg a háziorvosát telefonon, vagy hívja a népegészségügyi központ éjjel-nappal működő zöldszámát – közölte Szentkirályi Alexandra.

Franciaország

Franciaországban szerda este óta majdnem duplájára – 18-ról 38-ra – emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma – közölte Olivier Véran francia egészségügyi miniszter.
Mindezt azzal magyarázta, hogy sikerült azonosítani a már ismert betegekkel korábban kapcsolatba került személyeket. Véran szerint tizenkét eset összefüggésben áll a kedd este Észak-Franciaországban elhunyt fertőzöttel. Mint mondta, három megbetegedést egy katonai támaszpontról jelentettek.
A tárcavezető szerint a hatóságok igyekeznek kordában tartani, illetve lassítani a vírus terjedését. Hangsúlyozta: Franciaország – 138 egészségügyi intézménnyel – felkészült a járványra.
Jerome Salomon, a francia egészségügyi tárca tisztségviselője később pontosította az adatokat: az eddigi 38 fertőzöttből ketten meghaltak, tizenketten felépültek, huszonnégyen továbbra is kórházi kezelésre szorulnak, kettőjük állapota súlyos.

Újabb 18 fertőzöttet találtak Németországban

További 14 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust csütörtökön a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában, Baden-Württembergben pedig négy újabb fertőzést regisztráltak. Az új esetekkel együtt Németország egészét – mind a 16 tartományt – tekintve 28 fertőzöttet tartanak számon.
Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi egészségügyi minisztérium és Heinsberg járás vezetőségének csütörtök este közölt adatai szerint a tizennégy új esettel húszra emelkedett a holland határnál, Aachen közelében fekvő járásban történt fertőzések száma.
Valamennyi eset összefügg az első fertőzéssel, amelyet kedd este állapítottak meg.

Ausztriában már öten fertőzöttek

Ausztriában ötre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma csütörtökön. A fertőzés miatt a kancellár tartományi vezetőkkel, szakértőkkel egyeztetett. Sebastian Kurz kijelentette: arra számítanak, hogy ez a szám növekedni fog.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy komolyan kell venni az utazási figyelmeztetéseket. Arra kért mindenkit, aki a vírus gócpontjairól tér vissza Ausztriába, kerülje el a nagyobb rendezvényeket egy ideig, és a tünetek észlelésekor azonnal hívja az erre a célra létesített forróvonalat.
Sebastian Kurz elmondta, hogy az ország naponta ezer koronavírus-tesztet tud elvégezni.
Rudolf Anschober egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy egységesen kell eljárni a fertőzésgyanús esetek ügyében. Elmondta: influenzás betegeknél szúrópróbaszerűen végzik majd el a koronavírus-tesztet.

Százharminc vendég távozhat a tenerifei szállodából, ahol magyarok is vannak

A Kanári-szigetek kormánya 130 szállóvendégnek engedélyezte csütörtökön, hogy elhagyja a koronavírus-fertőzés miatt karantén alá vont tenerifei szállodát. A négycsillagos tengerparti hotelben öt magyar, egy idős pár és egy háromfős, kisgyerekes család is tartózkodik.

Julio Pérez, a Kanári-szigetek kormányának szóvivője elmondta: tizenegy különböző nemzetiségű vendég távozhat a szállodából a következő órákban, mivel ők csak hétfőn érkeztek, és így nem kerültek kapcsolatba azzal a négy olasz turistával, akiknél beigazolódott a fertőzés. Hangsúlyozta: a távozó vendégek tünetmentesek, de egészségügyi állapotuk alakulását figyelemmel kell kísérni.
A szállodában maradóknak sincsenek tüneteik, ezért a külföldi állampolgárok esetében már felvették a kapcsolatot az érintett konzulátusokkal annak érdekében, hogy meg tudják szervezni esetleges hazaszállításukat.
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a helyszínen tartózkodó tiszteletbeli konzul és a Madridból érkezett konzult utasítást kapott: egyeztessenek a szomszédos országok megbízottaival, szervezik-e állampolgáraik hazahozatalát. Az államtitkár közölte, hogy tájékoztatta a spanyol elképzelésről az operatív törzset, és Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, Magyarország repülőt küld az öt magyarért “ha az a járható út”.

A tenerifei hotelben 723 szállóvendég van kedd óta karanténban.
Spanyolországban csütörtökön tizeneggyel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma. Eddig összesen huszonnégy beteget regisztráltak a dél-európai országban, közülük huszonkettőt ezen a héten. Túlnyomó többségük Olaszország északi részén járt a közelmúltban.

Újabb három halott Olaszországban

Tizenhétre emelkedett az újfajta koronavírus (Covid-19) okozta megbetegedés halottainak száma Olaszországban – jelentették be az olasz polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatóján. Azt is közölték, hogy 45-en viszont már felgyógyultak a fertőzésből.

Lombardiában 40, Szicíliában kettő, Lazio tartományban három beteg gyógyult meg. Köztük van az a kínai turista házaspár, akit elsőként, január 28-án szállítottak kórházba egy római szállodából. Angelo Borrelli szokásos esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a fertőzöttek száma 650-re emelkedett, de kevesebb mint felük szorul kórházi kezelésre. A többi pozitívnak bizonyult személy enyhe tünetekkel, saját lakásában tölti a karantén időszakát.
A halottak száma azáltal emelkedett 17-re, hogy Lombardiában meghalt további három, jóval 80 év fölötti, más betegségben is szenvedő ember. A polgári védelem vezetője elmondta, hogy a legtöbb beteget számláló Lombardia, Veneto és Emilia Romagna kórházaiban 35 ezer szájmaszkot osztanak szét. Ezek egy részét olasz vállalkozások finanszírozzák. Veneto tartomány közegészségügyi felelőse, Francesca Russo bejelentette, több mint hatezer tesztet végeztek el, és ebből 116 bizonyult pozitívnak.
Lombardia közjóléti tanácsosa, Giulio Gallera közölte, a tervek szerint hétfőn újra megnyitják a milánói dómot, de kezdetben korlátozott számú csoportokat engednek be.