Koronavírus fertőzés

Olaszország megerősített két koronavírus-fertőzést

Az érintett két kínai turista – mondta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Rómában. A fertőzötteket elkülönítettük, nincs ok pánikra – tette hozzá Conte.

“Megpróbáljuk nyomon követni a két turista olaszországi útját. A helyzet súlyos, de teljesen ellenőrzés alatt áll.” – nyilatkozta Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter.
“A betegeket elszigeteltük, ahogy a vírus tünetei megjelentek – közölte Giuseppe Ippolito professzor, a Spallanzani Nemzeti Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója. Hozzátette, hogy a betegek jelenleg “jó állapotban vannak”.

Az USA-n belül is fertőzött a koronavírus

18:59 – A chicagói beteg házastársa kapta el a vírust, miután Kínából hazaért, akkor fertőzhette meg.

Koronavírus: gyógyult betegek térhettek haza Kínában

18:24 – Több koronavírus-fertőzésből felgyógyult embert is hazaengedtek már a kínai kórházakból. A közép-nyugati Szecsuán tartományban kedden térhetett vissza otthonába az első beteg a csengtui egészség-központból. Az egy vuhani cég alkalmazottjaként dolgozó 34 éves férfi, aki tüdőgyulladással került kórházba a múlt héten (január 21-én), köszönetet mondott az orvosok és az ápoló személyzet munkájáért. Jelenleg 143 teljesen felépült esetet tartanak nyilván.

Elővigyázatosságból karanténba kerülnek a Vuhanból hazatelepített spanyolok

15:56 – Két hetes karanténba kerül az a mintegy húsz spanyol, akiket az új koronavírus gócpontjának számító kínai Vuhanból telepítenek haza hamarosan – közölte Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter Madridban csütörtökön. Tájékoztatása szerint minden készen áll az érkezők fogadására, akiket egy madridi kórházban tartanak majd megfigyelés alatt, mielőtt hazatérhetnek családjukhoz. Felszállás előtt egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, mert csak egészséges, tünetmenetes személyek utazhatnak.

Francia segítséggel hozhatják haza a Vuhanban rekedt magyarokat

15:38 – A magyarokat hazaszállító repülőgép péntek hajnalban indulhat a kínai városba – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Kiemelte:

Jelenleg nyolc magyar állampolgár tartózkodik a lezárt Hupej tartományban, hatan Vuhanban, ketten más városokban. Ők mind jól vannak, nem betegedtek meg, és közülük heten szeretnék elhagyni Kínát – közölte. A több lehetőség közül most azt tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a magyar állampolgárokat az a francia repülőgép hozhatja el, amely péntek hajnalban indul Kínába. A magyarok szombaton érkezhetnek meg Marseille közelébe, ahonnan Magyarországra hozzák és a budapesti Szent László Kórházban két hétig megfigyelés alatt tartják őket.

– mondta.

Oroszország lezárta távol-keleti határait

13:04 – Elrendelte Oroszország távol-keleti határainak lezárását a koronavírus terjedésének megakadályozása jegyében csütörtökön Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. Oroszország korábban csak a Kínával közös határát zárta le az autós és gyalogosforgalom elől, március 1-jéig. Péntektől a Moszkva és Peking közötti vasúti forgalmat is korlátozza. Oroszországban, ahol korábban az összes határátkelőhelyen megerősítették a járványügyi ellenőrzést, és eddig 184, az akut légügyi fertőzés tüneteit mutató embert vizsgáltak ki, eddig még nem találtak senkit, aki az új koronavírustól fertőződött volna meg. Az orosz oktatásügyi minisztérium pénteken március 2-ig meghosszabbította az Oroszországban tanuló kínai diákok számára a téli tanítási szünetet.

A Fülöp-szigeteken is megjelent a koronavírus

10:39 – A 38 éves Kínai nő január 21-én érkezett a Fülöp-szigetekre Vuhanból Hongkongon keresztül. Január 25-én elkezdett köhögni ekkor jelentkezett az állami kórházban. A beteg mintáit elküldték a Victoria Fertőző Betegségek Referencialaboratóriumába Melbourne-be, ahol megerősítették a koronavírus fertőzést.

India megerősítette az első koronavírus-fertőzés megjelenését Kerala államban

09:50 – A beteg a vuhani egyetemen tanult, pozitív vírus-tesztet mutat, jelenleg elszigetelten ápolják egy kórházban – közölte az indiai egészégügyi minisztérium nyilatkozatában.
További részleteket nem árultak el a fertőzött diákról, pl. a korát vagy a nemét sem. A minisztérium azt állítja, hogy az állapota stabil és szoros megfigyelés alatt tartják.

Az alábbi országok evakuálják állampolgáraikat Vuhanból

08: 24 – Arra törekszenek, hogy evakuálják állampolgáraikat Vuhanból, az új koronavírus-kitörés epicentrumából Hubei tartományból, mivel az esetek száma meghaladja a Kínai szárazföldön belüli 2003-as SARS-járványét. A járatokat bérelték és különféle karanténintézkedéseket is bevezettek.

Ausztrália: A Nine News szerint több mint 600 ausztrál állampolgár található Hubeiban. A fiatalok, különösen a csecsemők és az idősek hazatelepítésére fognak összpontosítani – nyilatkozta az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison. A visszatérő ausztrálok karanténba kerülnek a Karácsony-szigeten – Ausztráliától több mint 1600 kilométerre az Indiai-óceánon.
Európai Unió: Két repülőgépet küldenek Vuhanba – mondta kedden Janez Lenarcic, az EU válságkezelési biztosa. Körülbelül 250 francia állampolgárt szállítanak az első géppel, egy későbbi járattal további 100, egyéb uniós tagországokból származó utasokat szállítják haza, közöttük 7 magyart.
Németország: A német evakuálás a következő napokban kezdődik meg – közölte az ország külügyminisztériuma szerdán.
Franciaország: Csütörtökön küldenek repülőt a francia állampolgárok hazatelepítésére, egy elkülönített gépet terveznek azoknak, akik vírust hordozhatnak. Vuhanban mintegy 800 francia állampolgár tartózkodik.
Olaszország: Csütörtökön indul egy járat Olaszországból.
Spanyolország: Spanyolország kormány Kínával és az EU-val együttműködve telepíti haza állampolgárait a Vuhan-i körzetből. Még nincs konkrét terv.
India: Az indiai kormány megkezdte az indiai állampolgárok evakuálására való felkészülési folyamatot – erősítette meg a kormányszóvivő szerdán. További részletek nem ismertek.
Új-Zéland: Az új-zélandi kormány bérelt egy Air New Zealand repülőt a jelenleg Vuhanban tartózkodó állampolgárainak evakuálására. A kormány sajtóközleménye szerint a repülőgép kapacitása 300 utas lesz.
Japán: Két, több mint 400 japán állampolgárt szállító járat szerdán és csütörtökön megérkezett Japánba Vuhanból.
Dél-Korea: Szerdán négy charter járatot küldtek Vuhanba, ahol csaknem 700 dél-koreai állampolgár jelentkezett az útra. Csütörtökön elhalasztották a városból induló tervezett járatokat, a tisztviselők azon dolgoznak, hogy ma elindulhassanak.
Törökország: Több mint két tucat vuhani török ​​állampolgárt evakuálnak a következő pár napban – mondta a kínai török ​​nagykövet. Nem világos, hogy a repülőgép a fővárosban, Ankarában vagy helyette Isztambulban fog landolni.
Egyesült Királyság: Nagy-Britannia azt tervezte, hogy csütörtökön 200 állampolgárát szállítja vissza Vuhanból, de késleltetnie kellett az indulást.
Egyesült Államok: Kb. 200 amerikai állampolgárt – elsősorban diplomatákat és családtagjaikat – szállító bérelt repülő szerdán megérkezett Dél-Kaliforniába. Több amerikai Vuhanban maradt, remélve, hogy később kimenekítik őket. A vezetőség közölte,hogy a helyek korlátozott száma miatt nem képes mindenkit befogadni a repülúre, de alternatív útvonalakon dolgoznak.

Koronavírus: globális készenlétet sürget a WHO

07:24 – Mind a harminc kínai áruházát bezárja az IKEA a koronavírus miatt, pedig tegnap még úgy tervezték, hogy csak a boltok felénél teszik ezt. 14 ezer alkalmazottat küldtek fizetett szabadságra.

Az Ikea bezárja az összes áruházát

06:23 – Mind a harminc kínai áruházát bezárja az IKEA a koronavírus miatt, pedig tegnap még úgy tervezték, hogy csak a boltok felénél teszik ezt. 14 ezer alkalmazottat küldtek fizetett szabadságra.