Koronavírus hírek

Ausztrál kutatóknak elsőként sikerült előállítaniuk a vírust

Ausztrál kutatóknak elsőként sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk az új típusú koronavírust Kínán kívül – írja a BBC hírportálja. Kínai kutatók korábban ugyancsak előállították a vírust és megosztották kollégáikkal annak genomszekvenciáját, de magát a vírust nem.

“Már évekkel ezelőtt felkészültünk egy ilyen esetre és ezért tudtunk ilyen gyorsan reagálni” – mondta Mike Catton, a melbourne-i Peter Doherty Intézet munkatársa.
Az orvosok szerint a másolat kontrollként szolgálhat a teszteknél és “gyökeres változást hozhat a kórmeghatározásban”, például olyan korai diagnózis formájában, amely még a tünetek jelentkezése előtt képes lenne kimutatni a vírust.
“Egy ellenanyag-vizsgálat lehetővé teszi számunkra, hogy visszamenőleg teszteljük le a gyanús eseteket, aminek nyomán jóval pontosabb képet kapunk arról, hogy mennyire elterjedt a vírus, következésképpen arról is, hogy mekkora a valós halálozási arány” – magyarázta Catton.

Menekítik a külföldieket Vuhanból

206 japán állampolgárt szállítottak Tokióba, közülük többen is lázas vagy megfázásos tüneteket mutattak. 240 amerikai állampolgár már szintén elhagyhatta a várost. Az uniós állampolgárokat európai együttműködésben szállítják haza, hét magyar kért evakuálást.
Európában szerda reggelig nyolc megbetegedést jelentettek, négyet Franciaországban és négyet Németországban. Az egyik német beteg már Németországban kapta el a betegséget egy kínai kollégájától. További részletek az Euronews oldalán.

Kína – A Google és az Ikea is “bezár” ideiglenesen

23:01 – A Google-nek négy irodája van Kínában, ezek a hirdetési üzletágra és a mérnöki tevékenységre koncentrálnak.
Az Ikea további értesítésig mától ideiglenesen bezárja üzleteinek körülbelül felét Kína szárazföldi részein. Az alkalmazottakat fizetett szabadságra küldték.

Finnországba is elért a koronavírus

21:33 – Lappföldön diagnosztizálták az első koronavírusos megbetegedést, egy 32 éves kínai nőt, aki turistaként érkezett az országba. A nő közvetlenül a város lezárása előtt indult el Vuhangból, jelenleg jó egészségügyi állapotú, hőemelkedése van, de nincsenek súlyos tünetei.

Franciaország – megerősítették az ötödik fertőzőtt beteget

20:01 – Agnes Buzyn, a francia egészségügyi miniszter bejelentette az ötödik koronavírus-esetet, aki az első négy beteg közül a 80 éves kínai turista lánya.

Magyarországon hiánycikk lett az orvosi maszk

15:02 – A gyógyszerészek tájékoztatása szerint országos hiány lépett fel orvosi maszkból a koronavírustól való félelem miatt, és rendelni sem tudnak belőle, mert már a nagykereskedések polcai is üresek – írja a Hvg.hu.

A koronavírus üzleti hatásai

16:39 – A koronavírus-járvány hatását jelentősen megsínylik a multinacionális vállalatok.
A légitársaságok különösképp érintettek, mert – normál helyzetben – Kínából indul a legtöbb utazás külföldre, ami pedig az országon belüli utazások számát illeti, abban az ázsiai ország második a világon.
Az Euronewsnak nyilatkozó gazdasági szakértő, Rajiv Biswas (IHS Markit) szerint az ázsiai országokat alaposan megrázza a járvány, mert jelentősen függenek a kínai turistáktól, akiknek a hiányát Thaiföld, Szingapúr, Malajzia, de még Japán is megérzi majd a következő hetekben. További részletek az Euronews oldalán.

Az Egyesült Arab Emírségek megerősített 4 fertőzöttet

12:45 – A négy koronavírus fertőzött egy vuhani kínai család tagjai – közölte az egészségügyi minisztérium.

A kínai hatóságok beszámoltak az első tibeti koronavírus fertőzöttről

05:53 – Kedden, Tibet bejelentette az összes turisztikai attrakció határozatlan idejű bezárását. A Tibetbe belépő összes utazónak, ideértve a turistákat is, regisztrálnia kell a hatóságoknál, majd 14 napig karanténban kell lennie. Tibet a szárazföldi Kína távoli és hegyvidéki autonóm régiója, amelyet gyakran “a világ tetejének” neveznek. Tibet volt eddig az egyetlen olyan régió Kínában, amely elkerülte a vírust.