Koronavírus hírekKoronavírus Magyarország

Az 5 legnagyobb hazugság a koronavírusról

Hazugság:
Nem nagyobb a halálozás mértéke, az évente átlagosan 2-szer fertőző influenzának

Valóság: Az CDC – Amerika vezető betegségmegelőzéssel foglalkozó intézete adatai alapján, 10 éves átlagban az általános influenza vírusok 0.1 %-os halálozással járnak, míg a hivatalosan diagnosztizált koronavírus fertőzöttek jelenleg 3.4%-a távozik az élők sorából.
A WHO tegnap – 2020 Március 3.-án – elismerte, hogy a halálozás aránya közel kétszerese az általuk prognosztizáltnak.
A koronavírus jelenlegi Március 3. halálozása 20-30-szorosa a szezonális influenzának az elérhető hivatalos adatok szerint. Nem csak a nemzeti média, de az ellenzékinek mondott ATV, illetve egyes orvosok is dezinformáltak.


Hazugság:
A koronavírus az idősebbeket veszélyezteti, a fiatalabbaknak nincs miért aggódniuk

Valóság: Valóban a 65-75 évtől pusztít a leginkább az új koronavírus, azonban a fiatalabb egészségügyi dolgozók arányaiban is sokkal többen halnak meg koronavírusban, mint bármely más szakmában. A dohányzó, tüdőbetegséggel, vagy legyengült immunrendszerrel küzdő fiatalabb korosztályban is magas a halálozás.

A gyermekek és a fiatalok fertőznek a leggyorsabban – mobilitásuknak, és a higiéniás szabályok lazább követése, ill. hiánya miatt – a nemzeti magyar médiában terjedő hamis képet festő a fiatalok “megnyugodhatnak” jellegű tájékoztatásnak is köszönhetően.

Magyarországon a szerencsétlen állapotokat és az elkésett intézkedéseket tetézi, hogy a Nyugat, vagy Délkelet-Ázsia országaihoz képest – hazánkban sokkal több az idős – gyakran kényszerből – az egészségügyi ellátásban dolgozó veszélyeztetett korú szakember, ápoló, orvos.


Hazugság:
A maszkok nem segítenek, illetve nem jelentős a vírussal szembeni védelmük

Valóság: A koronavírussal szemben nagyon kevés intézkedés jelenthet 100%-os védelmet. Ezzel együtt az n99, N95, P95 stb. elsősorban PM 2.5 nagyságú és annál apróbb légszennyezésektől védő maszkok összehasonlíthatatlanul hatékonyabbak a jellemzően köhögéssel tüsszögéssel legjobban terjedő a váladékokat mint utazóeszközt használó fertőző vírussal szemben, mint a hiányuk.
A híradásokban mutatott képek alapján, hazánkban, ma a legtöbbet gyártott maszk, nem a fenti szűrési tulajdonságokkal rendelkező, hanem az operációknál alkalmazott “egyszer használatos” maszk. Utóbbiak hamar átáznak, kevésbé szűrnek kisebb szemcséket, így bizonyos estekben a silány maszkok megléte veszélyesebb lehet mint a hiányuk.

A fent felsorolt (N99 stb.) minőségi maszkok a szűrés mellett, abban is segítenek, hogy kevesebbet nyúljunk potenciálisan fertőzött kézzel az arcunkhoz. A koronavírus a szem nedves hártyáján keresztül is a fertőzhet, ezért nagyobb biztonságot érhetünk el a maszk mellett a szemünk védelmével. Lehetőség szerint a szemet minden irányból védő szemüveggel.

A maszk egyaránt védi az egészséges embereket és a fertőző betegeket.*

Ha nem így lenne a magyar kormány nem rendelte volna el – értethetetlenül későn – a háziorvosok maszkkal történő ellátását.
Ha a maszk használata nem lassítaná jelentősen a koronavírus terjedését, a legnagyobb tapasztalattal rendelkező Kínában nem lenne kötelező védőeszköz.

*A terjedő hamisított maszkokról következő cikkünkben írunk bővebben


Hazugság:
Melegebb időben csökkenni fog a vírus terjedése

Valóság: A világon az egyik legjobban védekező, leggazdagabb országban – Szingapúrban – sem tudták egyelőre megállítani a terjedését. Az egyenlítőhöz közel 33 Celsius fokban. Bár a vírusok általában gyorsabban fertőzés képtelenné válnak meleg környezetben, a koronavírus adott hőmérsékleten és felületen amerikai kutatások szerint akár 9 napig is fertőz.


Hazugság:
A koronavírus elleni oltások, potenciális gyógyszerek hamarosan megjelenhetnek

Valóság: a koronavírus elleni oltások, az élenjáró Kínában és Amerikában is az állat kísérletek első fázisában tartanak. A legszerencsésebb lehetőséggel számolva, biztonságos oltás körülbelül 1 év múlva 2021 tavaszán elképzelhető.

Sok párhuzamos kutatás folyik meglévő gyógyszerek hatékonyságát illetően. Jelenleg legalább 3 ismert meglévő gyógyszer biztató eredményeket mutat. Azonban ezekben az esetekben is hónapok kutatásai szükségesek és potenciálisan több billió gyógyszer gyors és biztonságos legyártására jelenleg még nincs kapacitás.