Koronavírus hírekKoronavírus Magyarország

Az 5 legnagyobb hazugság a koronavírusról

Hazugság:
Nem nagyobb a halálozás mértéke, az évente átlagosan 2-szer fertőző influenzának

Valóság: Az CDC – Amerika vezető betegségmegelőzéssel foglalkozó intézete adatai alapján, 10 éves átlagban az általános influenza vírusok 0.1 %-os halálozással járnak, míg a hivatalosan diagnosztizált koronavírus fertőzöttek jelenleg 3.4%-a távozik az élők sorából.
A WHO tegnap – 2020 Március 3.-án – elismerte, hogy a halálozás aránya közel kétszerese az általuk prognosztizáltnak.
A koronavírus jelenlegi halálozása 20-30-szorosa a szezonális influenzának. Nem csak a nemzeti média, de az ellenzékinek mondott ATV, illetve egyes orvosok is dezinformáltak.


Hazugság:
A koronavírus az idősebbeket veszélyezteti, a fiatalabbaknak nincs miért aggódniuk

Valóság: Valóban a 65-75 évtől pusztít a leginkább az új koronavírus, azonban a fiatalabb egészségügyi dolgozók arányaiban is sokkal többen halnak meg koronavírusban, mint bármely más szakmában. A dohányzó, tüdőbetegséggel, vagy legyengült immunrendszerrel küzdő fiatalabb korosztályban is magas a halálozás.

A gyermekek és a fiatalok fertőznek a leggyorsabban – mobilitásuknak, és a higiéniás szabályok lazább követése, ill. hiánya miatt – a nemzeti magyar médiában terjedő hamis képet festő a fiatalok “megnyugodhatnak” jellegű tájékoztatásnak is köszönhetően.

Magyarországon a szerencsétlen állapotokat és az elkésett intézkedéseket tetézi, hogy a Nyugat, vagy Délkelet-Ázsia országaihoz képest – hazánkban sokkal több az idős – gyakran kényszerből – az egészségügyi ellátásban dolgozó veszélyeztetett korú szakember, ápoló, orvos.


Hazugság:
A maszkok nem segítenek, illetve nem jelentős a vírussal szembeni védelmük

Valóság: A koronavírussal szemben nagyon kevés intézkedés jelenthet 100%-os védelmet. Ezzel együtt az n99, N95, P95 stb. elsősorban PM 2.5 nagyságú és annál apróbb légszennyezésektől védő maszkok összehasonlíthatatlanul hatékonyabbak a jellemzően köhögéssel tüsszögéssel legjobban terjedő a váladékokat mint utazóeszközt használó fertőző vírussal szemben, mint a hiányuk.
A híradásokban mutatott képek alapján, hazánkban, ma a legtöbbet gyártott maszk, nem a fenti szűrési tulajdonságokkal rendelkező, hanem az operációknál alkalmazott “egyszer használatos” maszk. Utóbbiak hamar átáznak, kevésbé szűrnek kisebb szemcséket, így bizonyos estekben a silány maszkok megléte veszélyesebb lehet mint a hiányuk.

A fent felsorolt (N99 stb.) minőségi maszkok a szűrés mellett, abban is segítenek, hogy kevesebbet nyúljunk potenciálisan fertőzött kézzel az arcunkhoz. A koronavírus a szem nedves hártyáján keresztül is a fertőzhet, ezért nagyobb biztonságot érhetünk el a maszk mellett a szemünk védelmével. Lehetőség szerint a szemet minden irányból védő szemüveggel.

A maszk egyaránt védi az egészséges embereket és a fertőző betegeket.*

Ha nem így lenne a magyar kormány nem rendelte volna el – értethetetlenül későn – a háziorvosok maszkkal történő ellátását.
Ha a maszk használata nem lassítaná jelentősen a koronavírus terjedését, a legnagyobb tapasztalattal rendelkező Kínában nem lenne kötelező védőeszköz.

*A terjedő hamisított maszkokról következő cikkünkben írunk bővebben


Hazugság:
Melegebb időben csökkenni fog a vírus terjedése

Valóság: A világon az egyik legjobban védekező, leggazdagabb országban – Szingapúrban – sem tudták egyelőre megállítani a terjedését. Az egyenlítőhöz közel 33 Celsius fokban. Bár a vírusok általában gyorsabban fertőzés képtelenné válnak meleg környezetben, a koronavírus adott hőmérsékleten és felületen amerikai kutatások szerint akár 9 napig is fertőz.


Hazugság:
A koronavírus elleni oltások, potenciális gyógyszerek hamarosan megjelenhetnek

Valóság: a koronavírus elleni oltások, az élenjáró Kínában és Amerikában is az állat kísérletek első fázisában tartanak. A legszerencsésebb lehetőséggel számolva, biztonságos oltás körülbelül 1 év múlva 2021 tavaszán elképzelhető.

Sok párhuzamos kutatás folyik meglévő gyógyszerek hatékonyságát illetően. Jelenleg legalább 3 ismert meglévő gyógyszer biztató eredményeket mutat. Azonban ezekben az esetekben is hónapok kutatásai szükségesek és potenciálisan több billió gyógyszer gyors és biztonságos legyártására jelenleg még nincs kapacitás.


Mirtillcica

Mirtillcica

Új tag
2020 Február 27
28
19
3
Gödöllő
Szerintem még hónapokig elhúzódik, a cikk tényleg jó, engem a tájékoztatás és a megelőző intézkedések hiánya zavar a legjobban. Pl., hogy a Csehországban diagnosztizált lányok két éjszakát Budapesten töltöttek, de senkit nem különítettek el. Általánosságban 2 hét a lappangási idő, szerintem lesznek még "tőlük induló" esetek is... Nem tudom, mennyi idő feltérképezni a kapcsolatokat, nekem nagyon soknak tűnik..., mert - mit más országokban látható - nagyon könnyen elszabadul az egész. Nekem a csehek intézkedései "szimpatikusak", a potenciális fertőzőket azonnal elkülöníteni, megfigyelni, és nem megvárni amíg tüneteket "produkálnak"... merthogy közben is fertőzhetnek, sőt, létezhet olyan eset is, hogy valaki pozitív a vírustesztre, de nincsenek tünetei.

Amerikában hat hete észrevétlenül terjed...
"Sok százan lehetnek a Washington államban koncentrálódó helyi járvány ismeretlen érintettjei, miközben a koronavírus valószínűleg már legalább hat hete észrevétlenül jelen van az államban - ez derült ki a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ genetikusának, Trevor Bedfordnak elemzéséből."