Koronavírus hírek

Tízezerszámra halhatnak éhen a magukra hagyott háziállatok Vuhanban

Helyi állatvédő szervezetek szerint a koronavírussal fertőzött részeken már most többezer háziállat maradt magára. A tőlük származó információk szerint a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy a kutyákat és macskákat öljék meg.

Bár semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a háziállatok is terjesztenék a koronavírust, de “a megelőzés érdekében” a hatóságok szerint üdvös lenne a lépés – írja az Euronews.

A háziállatok likvidálására nemcsak Vuhanban szólítottak fel a kiszivárgó hírek szerint, hanem hét másik nagyvárosban – köztük Pekingben is. “Ha a hatóságok úgy döntenek, hogy a kutyák valódi veszélyt jelentenek, a kóbor kutyák és az otthon tartottak ugyanakkor veszélyben lesznek” – mondja egy másik állatvédő szervezet képviselője.

A WHO szerint nincs rá bizonyíték, hogy háziállatok (kutyák, macskák) is terjesztenék a kórt, vagy hogy egyáltalán megfertőződhetnek vele.

A WHO 675 millió dollárt kér a koronavírus elleni harcra

21:09 – Tudósok azt állítják, jelentős áttörést értek el a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében. A kérdés egyre inkább az, miből lehet finanszírozni a kutatásokat és a teszteket. Az Egészségügyi Világszervezet ezért is kért 675 millió dolláros segítséget a Kínából indult és egyre több országot elérő vírus elleni harcra – írja az Euronews.
100 millió dollárt ajánlott fel a Bill & Melinda Gates Foundation a kínai koronavírus elleni küzdelem támogatására – írja az index.hu a Yahoo News-ra hivatkozva.

Ausztráliában megerősítették a 14. fertőzöttet

14:25 – Queensland államban a negyedik koronavírus-esetet erősítették meg, ezzel az országban 14-re emelkedett a fertőzöttek száma. Dr. Jeannette Young, Queensland egészségügyi főigazgatója szerint a beteg – egy 37 éves vuhani fiatalember – egy turistacsoporttal érkezett, amelyből előzőleg már három beteget azonosítottak. A férfi állapota stabil, karanténban van a Gold Coast Kórházban.

Hongkong: a megerősített koronavírusos esetek száma 21

11:09 – Három új koronavírus eset van Hongkongban a félig autonóm kínai városban így a megerősített esetek 21-re növekedett – jelentette be a város vezetője, Carrie Lam szerdán. Lam szerint az új esetek közül hárman nem utaztak Hongkongon kívül, ami arra utal, hogy a közösség tovább terjesztheti a fertőzést.

A Fülöp-szigeteken megerősítették a harmadik fertőzöttet

07:33 – Az Egészségügyi Minisztérium szerint a beteg egy 60 éves kínai nő, aki januárban Wuhanból Hong Kongon keresztül érkezett Cebu városába. Fülöp-szigetek volt az első, ahol az első haláleset történt Kínán kívül. A másik haláleset a félig autonóm kínai városban regisztrálták, Hong Kongban.

Már ismerték a vírust

06:52 – „A vírus, innen is kapta a koronavírus elnevezést, ilyen gyermekrajz-napocska formájú” – így magyarázta a koronavírus alakját a kórokozó egyik elismert kutatója, Kemenesi Gábor. A cseppfertőzéssel terjedő vírust már sok éve kutatja a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. Mint mondta, a kutatók számítottak arra, hogy ez az – eredetileg denevérektől származó – vírus egyszer átterjed az emberre. Ennek is köszönhető, hogy az eddig ismeretlen betegség kórokozóját hamar megtalálták – írja az Euronews.

Enyhén mérséklődött a betegség halálozási aránya a legsúlyosabban érintett Hupej tartományban

5:52 – Az egy nappal korábbi 3,1 százalékos arány a kedd éjfélig jelentett legújabb esetek tükrében 2,87 százalékra enyhült. A kór továbbra is a tartomány székhelyén, Vuhanban követeli a legtöbb életet, a városban a halálozási arány jelenleg 4,3 százalék, de még ez is javulást jelent az előző nap közölt, 4,9 százalékos rátához képest.
A koronavírus okozta fertőzés következtében kedden 65 ember halt meg Kína szárazföldi részén, minden beteg Hupej tartományban hunyt el. Egy további haláleset Hongkongban történt. A járvány miatti halálozások száma ezzel világszerte 492-re nőtt, a halálesetek több mint 97 százaléka továbbra is Hupejre korlátozódik, és azon belül is 73 százalékot haladja meg a Vuhanban elhunytak száma. A kedden országszerte diagnosztizált közel négyezer esetnek mintegy felét jelentették Vuhanból.
Kedd éjfélig a Kínában diagnosztizált fertőzöttek száma 24 ezer fölé emelkedett, közülük eddig 892 páciens távozhatott gyógyultan a kórházból. A gyógyultak száma immár február elseje óta egyre markánsabban felülmúlja a halálos áldozatok számát.