Koronavírus hírekKoronavírus Magyarország

Koronavírus: A Magyar Kormány elkésett válasza

Mindig könnyebb kritizálni, mint egy másik fél pozíciójából megítélni a helyzetet; miközben annak egyensúlyoznia kell a növekvő pánik következményei, gazdasági hatásai, a lakosság megfelelő védekezése, tájékozottsága között.

Ezzel együtt egyes országok hónapokkal ezelőtt meghoztak bizonyos intézkedéseket melyek egyértelműen működtek a pandémia megfékezésével, a koronavírus terjedésének lassításával kapcsolatban.

Ezen országokhoz viszonyítva a Magyar Kormány válaszai nem csak hónapokat késtek – mely sokkal súlyosabb gazdasági és emberi károkat okoz már most és fog okozni – egy bizonyítottan akár 3-4 hetes lappangási idővel is rendelkező virulens fertőzésnél, hanem megfeledkeztek egy minden pandémiánál kötelező szempontról:


Prevenció, proaktivitás, NEM reakció


A tegnapi koronavírussal kapcsolatos 1 órás tájékoztató “problémái”:

 • Arra hivatkozni, hogy Németországban “bennragadt” 120.000 ezer maszk amikor hónapokkal ezelőtt minden nehéz helyzetbe került ország – az első országgal Kínával kezdődően – a vírussal szembeni védekező eszközök exportjának tilalmáról döntött, nem egyszerűen felelőtlen és érthetetlen magatartás.
  Megmenthető emberéletek elvesztését jelentheti.

 • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által említett “félálarc” szennyezést szűrő maszkok hiánya, melyek viselését más országok kötelezővé tették, és helyettük egyszer használatos könnyen átázó orvosi maszkokat gyártatni (és még ezen nem megfelelő védelmi eszközöket sem eljuttatni időben, nem hogy a postásoknak, vagy éppen a kormányhivatalokban dolgozóknak, hanem sok egészségügyben dolgozónak sem), miközben a koronavírus 100-300 nm közötti mérete és terjedésének legalább egyik módja már 3 hónapja ismert, nem egyszerű nemtörődömség és ismerethiány.
  Megmenthető emberéletek elvesztését jelentheti.

 • A templomokat nyitva tartani tudva, hogy a vírus hidegebb időben 4.5 méteren a levegőben még 30 perc elteltével is fertőzhet, nem egyszerű felelőtlenség.
  Megmenthető emberéletek elvesztését jelentheti.

 • Iskolákat nyitva tartani ellentétben, Dél-Koreával, Kínával, vagy akár Olaszországgal, tudva, hogy a fiatalok elkapják és a fertőzöttségtől a felgyógyulásig – akár tünetmentesen – fertőzhetnek másokat, nem egyszerű felelőtlenség.
  Megmenthető emberéletek elvesztését jelentheti.
  A jelenleg hivatalosan rendelkezésre álló adatokból a virulógusok, ill. a pandémiával foglalkozó kutatók a fertőzöttek megközelítően 20%-át tartják tünetmentesen fertőzőnek.

 • A gazdasági visszaeséssel kapcsolatban olyan kijelentést tenni, hogy a többi EU országhoz képest Magyarország indul a legjobb gazdasági helyzetből az elmúlt 10 év EURÓ – Forint árfolyamát figyelembe véve, kommunikációs szégyenfolt:
Euro - Forint 10 éves árfolyamesés - Koronavírus előtt
Euró – Forint 10 éves árfolyamesés – Koronavírus előtt
 • A felsorolás több 100 oldalt töltene meg, ha a koronavírussal kapcsolatos előre látható, de elmulasztott lépésekre és nem a tegnapi 1 órás tájékoztató, ill. annak intézkedéseire reflektálnánk.

Minél több teszt, annál több fertőzött


A mai napig (2020 március 12) 600 körüli koronavírus tesztet végeztek el a rendelkezésre álló 37 NNK laboratóriumban egy jelenleg (még) 9.7 milliós lakosú országban
a további esetleges következtetéseket Önökre bízzuk.


Közös összefogás, informálódás, védekezés – feltétel nélkül


Nehéz évek jönnek.
Az ország lakosságának nagy része a saját életében most először fog szembesülni ilyen mértékű életszínvonal csökkenéssel, illetve pánikkal.

Csak közös összefogással, tudományos és nem politikai megközelítéseken alapuló döntésekkel kerülhetjük el embertársaink, hozzátartozóink idő előtti halálát.


Összefogás, informálódás, védekezés, gondolni embertársainkra határon innen és túl, vallástól, politikai pártállástól, előítéletektől függetlenül.

A fenti az egyetlen bizonyítottan járható út a vírus terjedésének lassításához a biztonságos oltások és gyógyszerek – jó esetben – 1 évvel későbbi megjelenéséig.