Koronavírus hírek

Nincs pánik! – interjú egy Vuhani karanténban élő magyarral

A vuhaniak nagyon fegyelmezetten és pozitív hozzáállással viselik a karantént. Az Euronewsnak a kínai Vuhanban élő Nagy Dorisz vállalkozó mesélt arról, hogy miként élik meg az új koronavírus miatt kialakult egészségügyi vészhelyzetet.

További részletek az Euronews oldalán.

Egy belga állampolgár is megfertőződött

12:43 – A Vuhánból vasárnap hazatelepített kilenc belga állampolgár egyikénél koronavírust diagnosztizáltak – írta kedden a Le Soir belga napilap. Maggie de Block belga egészségügyi miniszter közölte: a beteget elkülönítve kezelik egy egyetemi klinikán. A beteg nem mutatja a betegség tüneteit, közérzete jó – tudatta.

Hongkongban is halálos áldozatot szedett a járvány

5:51 – Belehalt az egyik hongkongi fertőzött a Közép-Kínából kiindult új koronavírus okozta betegségbe, ezzel a járvány első halálos áldozatát szedte a városban – írta a South China Morning Post. A 39 éves hongkongi férfi helyi idő szerint kedden reggel hunyt el a hongkongi Princess Margaret Kórházban, halálát váratlan szívleállás okozta – erősítette meg a lapnak három egészségügyi forrás.
A férfinél, aki a fertőzésen kívül is meglévő egészségügyi problémákkal küzdött, Hongkongban tizenharmadikként diagnosztizálták az új koronavírus (2019-nCoV) okozta megbetegedést. A fertőzést minden valószínűség szerint a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Vuhan városában kaphatta el, ahová január 21-én utazott. Hongkongba két nappal később tért vissza vonattal, majd január 31-én jelentkeztek nála a láz tünetei. A férfi az édesanyjával élt, akinél február 2-án szintén fertőzést diagnosztizáltak, amelyet feltehetően fiától kapott el, ő maga ugyanis nem utazott a közelmúltban.


2020. február 3.

Tovább nőtt a fertőzöttek száma Németországban

21:10 – A esetek továbbra is Bajorországra koncentrálódnak, a 12 fertőzött közül 10 él a tartományban. A tartományi egészségügyi minisztérium hétfő esti közleménye szerint a fertőzött gyermek ugyanannak a családnak a tagja, amelyben az édesapánál és egy másik gyermeknél is kimutatták a vírust. Az édesapa a Webasto nevű autóipari beszállító cég munkatársa, éppen úgy, mint a többi felnőtt bajorországi fertőzött.

Továbbra is tünetmentesek a Vuhanból hazatérő magyarok

17:10 – Nem mutatnak kóros eredményt a koronavírus-járvánnyal sújtott Vuhanból hazatérő magyaroknál elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, szervezetükben semmilyen vírusfertőzésre utaló klinikai vagy laboratóriumi eltérés nem észlelhető – tájékoztatta a Dél-pesti Centrumkórház hétfő délután az MTI-t.

444.hu – Hirtelen a négyszeresére emelték az orvosi maszk árát

15:40 – Egy magyar webshop pár nap alatt 25-ről 100 forintra emelte az egészségügyi maszk árát, a cég a beszállítói árak emelkedésére hivatkozik. De vannak ennél jóval elszálltabb árak is, a koronavírus miatt ugyanis szinte mindenhol hiánycikk – írja a 444.hu.

Egészséges gyermeket szült egy koronavírussal fertőzött nő

13:46 – Egészséges gyermeknek adott életét egy új koronavírussal fertőzött nő az északkelet kínai Hejlungcsiang tartományban – írja az mti. A 38. hetében lévő lázas nőnél csütörtökön állapították meg, hogy koronavírus okozta tüdőgyulladásban szenved. – közölte Na Huj, a harbini 6-os számú kórház alelnöke. Az orvosok a császármetszés mellett döntöttek, amelyet még aznap elvégeztek, az egészséges kislány mintegy három kilogramm súlyú – tette hozzá. A gyermek vírustesztje pénteken és vasárnap is negatívnak bizonyult az új koronavírusra. Az anya testhőmérséklete vasárnapra visszatért a normálisra. Mind ő, mind gyermeke karanténban vannak.

Hongkong tovább korlátozza az átjárást Kínából

12:31 – Hongkong tovább korlátozza az átjárást Kínából az új koronavírus járvány megfékezésére – jelentette be Carrie Lam hongkongi kormányzó hétfőn a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent tudósítás szerint.
Az újabb intézkedéseknek köszönhetően kedd éjfél után Kína és a különleges közigazgatási övezetének számító Hongkong között már csupán két határátkelőn át – a sencseni öbölnél, illetve a Hongkongot a dél-kínai Csuhajjal, valamint Makaóval összekötő hídon – lehet majd közlekedni, illetve zavartalanul üzemel tovább a város nemzetközi repülőtere is. Lam elmondta: azzal, hogy csütörtök éjféltől már hat határátkelőhelyet lezártak, és egyéb forgalomkorlátozásokat is életbe léptettek Hongkong és az anyaország között, már eddig is felére csökkent a városba utazók száma.

Egészségesnek érzik magukat a Vuhanból hazatért magyarok

10:46 – Egészségesnek érzik magukat a kínai Vuhanból hazatért magyarok, de a biztonság kedvéért fenntartják a rájuk vonatkozó kéthetes karantént – közölte az országos tisztifőorvos hétfőn. Müller Cecília kiemelte, hogy Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a hét, karanténban lévő magyaron még sok vizsgálatot kell elvégezni, reméli, hogy a vizsgálatok eredményei azt mutatják majd, mindannyian egészségesek.