Koronavírus Magyarország

A Dél-pesti Centrumkórházba szállítják a hazatérő magyarokat, valamennyien tünetmentesek

A Dél-pesti Centrumkórház (a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe szállítják a Vuhanból hazatérő magyarokat – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Katonai repülőgép hozza Budapestre a hazaérkező hét magyart, akiket a leszálláskor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két, egyenként hétszemélyes szállítójárműve vár majd, amelyek a napi mentésben nem vesznek részt. A hazatérők az utolsó információk szerint egészségesek, a betegség semmiféle tünetét nem mutatják.

A hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba.

– mondta Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa

Nyolc nap alatt felépült az első kórházkomplexum Vuhanban

16:27 – Átadták a mindössze nyolc nap alatt felhúzott kórházat a koronavírus-járvány epicentrumának számító kínai Vuhanban. Az ezerágyas Huoshenshan kórházat csaknem négyezren építették a nap 24 órájában. Az intézmény hétfőtől fogad betegeket. A hadsereg 1400 egészségügyise látja majd el őket.

Megérkeztek Franciaországba, és tünetmentesek a Vuhanból elhozott magyarok

15:58 – Tünetmentesek azok a magyarok, akik elhagyták Vuhan várost – nyilatkozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap délután telefonon az MTI-nek.
Menczer Tamás elmondta: nem sokkal fél 3 után megérkezett Franciaországba az a repülő, amely mások mellett azt a hét magyar állampolgárt is hozta, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból. Még indulás előtt két orvosi vizsgálaton is átestek. Mindegyik magyar jól van.
A magyarokat a Magyar Honvédség repülője hozza Budapestre még vasárnap – közölte.

Két koronavírus fertőzöttet találtak a kínai Vuhanból hazaszállított németek között

12:29 – A germersheimi járás közigazgatási hivatalának tájékoztatása szerint a német légierő (Luftwaffe) által Vuhanból elszállított 124 fő közül kettőnél volt pozitív a koronavírus jelenlétét vizsgáló teszt, mindketten német állampolgárok, a frankfurti egyetemi klinikán helyezik el őket.
A Luftwaffe gépével 100 német, 22 kínai, egy amerikai és egy román állampolgár érkezett szombaton a frankfurti nemzetközi repülőtérre. Tizenegy embert rögtön az egyetemi klinikára szállítottak, egyiküket koronavírus fertőzés gyanúja miatt, a többit egyéb panaszok miatt. A Vuhanból érkezett csoportot karantén alá helyezik a Germersheim melletti légi támaszponton egy laktanyában. Két hétig, a vírus lehető leghosszabb lappangási idejéig tartják elkülönítve őket.

Az első, Kínán kívüli halálos áldozat

08:23 – Szombaton belehalt a koronavírus okozta tüdőgyulladásba egy 44 éves kínai férfi a Fülöp-szigeteken. Ez az első alkalom a járvány kitörése óta, hogy Kína területén kívül jegyeztek fel halálesetet, igaz, a férfi és – szintén megbetegedett – 38 éves élettársa Vuhanból, az epicentrumból származnak. A férfi halálhírét nem sokkal azután jelentették be, hogy a Fülöp-szigeteki vezetés úgy döntött, mostantól egész Kínából korlátozza a beutazást, nemcsak Hupej tartományból – írja a 444.hu.

Németország: 8-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma

00:04 – Egy 33 éves férfi az újabb fertőzött, aki szintén a Webasto gyár munkatársa.


2020. február 1.

Nem fertőzött a Kínából Budapestre érkezett férfi

18:04 – Szlávik János főorvos tájékoztatása szerint a férfi a járvány gócpontjaként ismert közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban járt egyetemre. A várost január 23-án hagyta el, vasúton Hongkongba, majd repülőn Európába utazott, és átszállással érkezett Budapestre. Sajtóértesülések szerint szombaton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren koronavírus-fertőzés gyanújával különítették el. a fiatalember nem mutatja a betegség egyetlen tünetét sem, nem lázas, nem fullad, nem köhög. Megfigyelésre kórházban marad, de ezt nem a betegség gyanúja, hanem a kimerültség indokolja – hangsúlyozta.
A férfi az utazása során átesett testhőmérséklet-ellenőrzésen, de nem volt lázas, így továbbengedték – tette hozzá Szlávik János.

Nem tudják megakadályozni a járványt a repülőtéri hőszkennerek

10:09 – A németországi koronavírusos esetek elemzése azt mutatja, hogy a vírus hatékonyan fertőz lappangó stádiumban is, amikor még szinte képtelenség felismerni a hordozót. Egy német orvoscsoport alig néhány órával az estek vizsgálata után tanulmányt közölt a New England Journal of Medicine szaklapban – írja a 444.hu. A német járványügyi szakemberek szinte percről percre rekonstruálták az eseményeket, hogy következtetéseket vonhassanak le a vírus terjedésének módjáról és sebességéről. Az esetek legfontosabb és legaggasztóbb tanulsága az, hogy a Kínából érkezett kolléga akkor fertőzte meg a többieket, amikor nála még nem jelentkezett semmilyen tünet, tehát a vírus lappangó állapotban volt. Bővebben: 444.hu.

Spanyolország megerősítette az első koronavírus fertőzöttet

03:32 – A beteget a Kanári-szigeteken diagnosztizálták, aki öt fős csoportól, kapcsolatba került Németországban az egyik fertőzöttel – nyilatkozta az egészségügyi minisztérium.
21 spanyol állampolgárt pénteken evakuáltak Vuhanból, karanténba helyezték őket egy madridi kórházban. Az egészségügyi tisztviselők szerint egyelőre nem észlelték náluk a vírus tüneteit