Koronavírus Magyarország

Az első koronavírus betegek már 6 hete fertőznek Magyarországon felderítetlenül

Magyarországon 2020 március 4.-étől hivatalosan is van koronavírus fertőzött.
Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a koronavírus, egyelőre sok tekintetben jól kiszámíthatóan viselkedik. Az első beteg hivatalos diagnosztizálásakor Olaszországban, az Egyesült Államokban, vagy akár Dél-Koreában, már 6 hete sokszáz embert megfertőzött.

A Magyarországi fertőzöttek számát nehéz megbecsülni, de több szakember használja az ún. “Kalman Filter”-t a terjedés szimulációjához.

Ha a vírus jelenlegi terjedési arányait vesszük alapul, a koronavírus fertőzés első hulláma – minden pandémia a történelmünk folyamán több hullámban terjedt – az

év végéig Magyarország lakosságának 30%-át azaz körülbelül 3.000.000 embert fertőzhet meg*

*Az említett szám pusztán elméleti, nagyban függ a kormány konkrét intézkedéseitől, azok hatásosságától, az emberek szabálykövető magatartásától, illetve a fertőzött területek valódi elszigetelésének sikerességétől.

Két Magyarországon tanuló iráni egyetemista az első két megerősített koronavírus fertőzött, egyelőre enyhe tünetekkel a Szent László kórházban ápolják őket.

Mindkét diák az iráni újévet ünnepelte otthon, családi körben, pontosan nem tudni mennyi idő telt el az országba érkezésig és a vizsgálatok között. Az egyik diák maga jelentkezett szűrésre, mert kíváncsi volt, hogy megfertőződhetett-e Iránban, a másik esetben úgy döntöttek, elvégzik a tesztet. A velük együtt lakókat (házastárs, ill. élettárs) szintén elkülönítették, azt még vizsgálják, hogy hogyan kapták el a fertőzést, illetve merre jártak az elmúlt napokban.

Az iráni gyógyszerész-hallgató nem tartotta be a SOTE kérését

Az iráni egyetemistákat a Szent László kórházban ápolják, mindketten jó állapotban vannak. Az egyikük gyógyszerész-hallgató a Semmelweis Egyetemen (SOTE), emiatt az egyetemen biztonsági intézkedéseket rendeletek el, és ez alapján helyezték karanténban a barátnőjét is. A másik igazolt eset az index.hu információi szerint a győri egyetem hallgatója. Az ATV megkereste az egyetem kommunikációs vezetőjét, hogy az egyetem elrendelhet-e tanítási szünetet, azt a választ kapták, hogy az Operatív törzs illetékes a tájékoztatásra.

A SOTE hallgatója nem tartotta be az egyetem által kért 2 hetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett. A Hallgatói Önkormányzat a Facebook oldalán az alábbi közleményt adta ki:

Kedves Hallgatók!
Professzor Merkely Béla rektor úr arról tájékoztatott minket, hogy a két magyarországi koronarvírusos közül, az egyik egy negyedéves iráni gyógyszerész hallgató, aki sajnos nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett. A hallgató egy hétig járt gyakorlatokra, egy 16 fős angol évfolyamra. Jelenleg a Szent László kórházban van karanténban elkülönítve. Azok a hallgatók, akik kapcsolatban voltak a fertőzött személlyel, kötelező oktatási szünetüket fogják tölteni az óvintézkedések végett – a tudás elsajátításához szükséges oktatási anyagot, az egyetem interneten biztosítja ezen hallgatóknak.
Holnapi napon a Rektor úr hivatalosan tájékoztat minden egyetemi polgárt a továbbiakról.
A rektori vezetés és a Hallgatói Önkormányzat közös célja továbbra is az, hogy az egyetem által kiadott óvintézkedéseket mindenki betartsa.
Üdvözlettel:
Hegedüs Tamás
elnök
Hallgatói Önkormányzat

A Magyar Kormány által fenntartott koronavírus operatív törzs tájékoztatója

Koronavírus tudnivalók, tünetek, mit tegyek, óvintézkedések