Koronavírus Magyarország

Hatósági ár koronavírus tesztekre – sorra szállnak ki a piacról a PCR-tesztet végző magánlaborok

Sorban mondják fel a koronavírus PCR-tesztelését a magánlaborok, mert a kormány hatósági árat vezetett be a mintavételre és a laborvizsgálatokra is, az előbbiért 2500, utóbbiért 17 ezer forintot lehet maximum elkérni – írja a hvg.hu. Mától az új eljárásrend szerint teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos. A kétféle módon diagnosztizált betegek nyilvántartása azonban már eltér.

Miután szerdán Orbán Viktor miniszterelnök még csak annyit mondott, 19 500 forintnál “semmilyen körülmények között” nem lehet többet kérni a magánúton végzett PCR-tesztelésért, a piacon forrásunk elmondása szerint azzal kalkuláltak, hogy majd egy olcsóbb laborvizsgálatnál fennmaradó összeget költik minden másra. Ez a lehetőség viszont az ár részletezésével elszállt.

A teszteket ingyenessé kellene tenni

Lantos Gabriella egészségügyi szakértő a hvg.hu-nak azt mondta, az állam lépése után nem több teszt lesz, hanem kevesebb, hiszen több szolgáltató kiszállhat. Ezzel nem az történik, hogy megvédik az embereket a kapzsi kapitalistáktól, hanem nem védik meg a koronavírustól sem.

Lantos szerint a teszteket ingyenessé kellene tenni, hiszen a népegészségügy legalapvetőbb feladata, hogy a fertőzésgyanús eseteket mihamarabb feltárja és elkülönítse.

“Ez minden sikeres gyakorlat szembeköpése”

– mondta Lantos, aki szerint itthon a lehető legszigorúbb, a legfejletlenebb afrikai országokra vonatkozó WHO-protokoll szerint tesztelnek, ami “a cinizmus csúcsa”. Felvetésünkre, hogy a rendszer elbírná-e az ingyen teszteket, Lantos azt mondja, ez óriási kérdés, de a kormánynak fél éve lett volna erre felkészülni és beszerezni a szükséges gépeket.

Sokan maguktól kiszállnak – a cikk folytatódik a magánlaborok “válaszával”

Vajon miért lépett közbe az állam?

A kormányzati kommunikáció szerint azért avatkoztak be, hogy “ne lehessen kifosztani az embereket”, azonban koránt sem biztos, hogy ez volt a fő motiváció. Az tény, hogy volt 95 ezret elkérő cég is, de maga a Nemzeti Népegészségügyi Központ is a mostani hatósági árnál magasabb, 30 500 forintos önköltségi áron határozta meg a magántesztelés költségét még nyáron a külföldről hazatértek számára, ami hétvégén vagy sürgősséggel csaknem 50 ezer forint volt.

Azt nem tudni, hogy maga az NNK mennyit fizet a laboroknak az orvosok által megrendelt tesztek után, de a Napi.hu információi szerint 20-25 ezer forintról lehet szó. Ha pedig az NNK-val kötött szerződésekre nem vonatkozik a hatósági ár – ahogy ezt a lapban péntek reggel, a rendelet megjelenése előtt pedzegették piaci szereplők –, akkor a magánlaborok számára a legjárhatóbb út, ha leszerződnek az állammal.

A péntek délután megjelent kormányrendelet elég homályosan fogalmaz, de szerepel benne, hogy

“a hatósági ár nem alkalmazható akkor, ha a mintavételt és a laborvizsgálatot az Egészségbiztosítási Alap terhére veszi igénybe a biztosított.”

Ha van eltérés az árak között, akkor az állam a hatósági árral azt éri el, hogy csendben maga felé tereli laborkapacitásokat. Müller Cecília országos tiszti főorvos sohasem beszél a konkrét számokról, a témát mindig lezárja annyival, hogy van elég labor, és ha kell, bővítenek.

Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos

Új eljárásrendet adott ki 2020. szeptember 21-én a koronavírusjárvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter.

Az új eljárásrend szerint a koronavírusfertőzést PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján is megerősítheti a háziorvos. A kétféle módon diagnosztizált betegek nyilvántartása azonban már eltér. Bárhogyan is diagnosztizálják a fertőzöttet, az esetet jelenteni kell a központnak, de míg a PCR-teszttel igazolt fertőzötteknél a betegség kimenetelét (a beteg gyógyult vagy meghalt), illetve a kórházból történt elbocsátás idejét is fel kell tüntetni, a csak tünetek alapján diagnosztizáltakról ezt már nem kell jelenteni. Ugyanígy a csak tüneteik alapján diagnosztizáltak, az ún. “gyanús”, vagy valószínűsített fertőzöttek esetén a beteg otthoni elkülönítésére a háziorvos utasít, hatósági intézkedésre csak a teszttel igazolt fertőzöttek esetén van mód – írja a 24.hu.

PCR-tesztet kötelezően csak abban az esetben kell kérni, amennyiben a páciens tüneteket mutat és ezen felül koronavírus-fertőzött területen járt, vagy szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármilyen okból kockázati csoportba sorolható.

Forrás: hvg.hu, 24.hu
Kép: mti.hu