Koronavírus Magyarország

Közelít Magyarországhoz a vírus

A vuhani koronavírus több európai országban – Spanyolországban, Svájcban és a szomszédos Ausztriában, Horvátországban is megjelent.

Svájc első betege Lombardiában járt

Egy 70 éves férfi az első, aki Svájcban pozitívnak bizonyult a koronavírusra – erősítette meg az ország szövetségi közegészségügyi hivatala (FOPH) a CNN-nek. A férfi az Olaszországgal határos Ticinóban él, február közepén járt az olaszországi Lombardiában. Kórházba került, ahol „karanténban és jó egészségi állapotban van” – mondta a FOPH szóvivője.
Olaszország Európa legnagyobb „koronavírus-kitörésének” gócpontja. Az olasz esetek elsősorban lombardiai régióra koncentrálódnak.

Tenerife – magyarok is vannak a karantén alá vont szállodában

Magyarok is vannak a Tenerifén karantén alá helyezett szállodában – közölte a Külügyminisztérium államtitkára. Arról még nem tudni, hogy hányan vannak és érintettek-e a koronavírus-fertőzésben, ezért a madridi konzul a helyszínre utazik tájékozódni.

Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus

Két Magyarországgal szomszédos országban Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus. A fertőzöttek pár nappal ezelőtt jártak Olaszországban.

Lombardiában fertőződhettek meg a tiroli fiatalok
Ausztriában is megjelent a COVID-19 járványt okozó koronavírus: két ember fertőződött meg Tirolban – közölte egy helyi egészségügyi szóvivő kedden. Két 24 éves emberről van szó. Mindketten olaszországi Lombardiából származnak, Innsbruckban élnek, és valószínűleg Lombardiában fertőződtek meg – mondta Günther Platter tiroli kormányzó. Állapotuk nem életveszélyes, tette hozzá.

Milánóban járt a horvát beteg
Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott.
Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Leszögezte továbbá, hogy nincs szükség pánikra, és minden eshetőségre felkészültek. Szavai szerint ebben a szakaszban nem várhatók nagyobb bonyodalmak, sem nagyszámú megbetegedések. Az egészségügyi rendszer felkészült, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az állampolgárok biztonságban legyenek. “Jelenleg arra összpontosítunk, hogy felkutassuk azokat, akik kapcsolatban álltak a fiatalemberrel, és megfelelően kezeljük őket” – mondta a tárcavezető.

Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai. A hatóságok vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőzőosztályán kívül – az ország más területein – hol tudnának elkülönítési központokat létrehozni.

Tisztifőorvos: folyamatosan alkalmazkodni kell a járványügyi helyzethez

A járvány folyamatosan változó dinamikus rendszer, amelyhez alkalmazkodni kell, ezért vált szükségessé az eddigi eljárásrend megváltoztatása – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: folyamatosan nyomon követik a járványügyi helyzetet a világban, azon belül Európában.
Az olaszországi események szükségessé tették, hogy kiterjesszék az eddigi “eset” definíciót. Most már nemcsak az érintett kínai tartományokból, hanem az Olaszországból és más országokból érkezőkre is összpontosítanak. Kiemelten figyelnek az olyan esetekre, ha valakinek súlyos légúti tünetei vannak és kórházi kezelést igényel, továbbá ha valaki olyan helyről érkezett, ahol valószínűsíthető a betegség terjedése és legalább egy tünete van (lázas vagy köhög) – ismertette.
Elmondta, mivel Debrecenbe is érkeznek Olaszországból repülőjáratok, a debreceni járatokra is kiterjesztették a szűrést, a testhőmérséklet mérését. Az ezzel kapcsolatos eljárásrend nem változott, ha valakinek 38 fok feletti a hőmérséklete és a vizsgálatok alapján a szakemberek szerint gyanúra ad okot, akkor a Szent László Kórházban elkülönítik, amíg igazolódik vagy sem a betegség.