WHO

A WHO magas szintűre módosította az új koronavírus nemzetközi veszélyességét

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét.

Korábban az ENSZ szakosított szervezete azt írta, hogy a veszély „nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten”. „Fogalmazási hiba történt, amit javítottunk” – mondta az AFP francia hírügynökségnek a genfi székhelyű szervezet egyik szóvivője.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után csütörtökön még arról beszélt, hogy „Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet” – írja a 444.hu.

Srí Lanka beszámolt az első koronavírus-esetről

21:03 – A Srí Lanka-i Egészségügyi Minisztérium beszámolója szerint fel vannak készülve a helyzet kezelésére, a páciens kapcsolatainak felkutatása folyamatban van.

Koronavírus: gőzerővel fejlesztik a védőoltást

19:54 – Sikerült elkülöníteni az új típusú koronavírust – állítják a kínai prevenciós központ illetékesei. Azóta gőzerővel dolgoznak a megfelelő védőoltás kifejlesztésén. Ezzel párhuzamosan a gyógyszerek hatékonyságát is vizsgálják a koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelésében. További részletek az Euronews oldalán.

Kanadában az első két koronavírus-fertőzött: férj és a feleség

16:13 – Ontario megerősítette második koronavírus-fertőzést. Dr. David Williams közegészségügyi tisztviselő szerint a nő otthon elszigetelten tartózkodott, hozzátette, hogy az ontariaiak kockázata továbbra is alacsony.

A koronavírus miatt lefújták a budapesti „Kínai Tavaszünnep” Fesztivált

11:55 – „Tekintettel a Kínában jelen lévő járványügyi helyzetre, az összes kínai holdújévi fesztiválra szervezett ünnepséget törölték. Sok európai városban a helyi kínai közösségek ugyanígy döntöttek” – olvasható a kulturális és gasztrofesztivál Facebook oldalán. – további részletek a 444.hu oldalon.

A második fertőzésgyanú Bécsben

11:36 – A Bécsben élő kínai állampolgár, egy nő nemrég tért haza Kínából. A Ferenc József kórházban kezelik, állapota nem életveszélyes, a hétfői nap folyamán derül ki, hogy pontosan mi a baja.

Közben az előző, egyben legelső osztrák esetről kiderült, nem koronavírus-fertőzésről van szó, a szombat este kórházba szállított kínai légiutaskísérő szervezetében nem mutatták ki a betegséget. A nő előzőleg két napot töltött Vuhan tartományban, ahonnan a betegség indult – írja az Euronews.

Franciaország hazaszállítja állampolgárait Vuhanból

11:06 – “Franciaország a jövő hét közepén hazaszállítja állampolgárait Vuhanból” – mondta vasárnap Agnès Buzyn egészségügyi miniszter. A műveletben több száz francia vesz majd részt.

“A miniszterelnök úgy döntött, hogy reagál a vuhani franciák kérésére.
Mindenki, aki haza akar térni, megteheti.” – mondta Buzyn.
“Közvetlen repülést szervezünk Vuhanból” – tette hozzá.

Elmondta még, hogy a hazatérőket 14 napig egy kijelölt helyen megfigyelik, hogy elkerüljék a vírus terjedését.

Ausztrália megerősítette az ötödik fertőzöttet

07:27 – A 21 éves nő az utolsó Vuhanból indított repülővel utazott haza Sydney-be. Megérkezése után 24 órával jelentkeztek nála az első tünetek. A vizsgálatot követően házi karanténba helyezték a diagnózis megerősítéséig, majd átszállították a Westmead kórházba. Az ausztrál egészségügyi miniszter azt is közölte, hogy jelenleg az ország azon dolgozik, hogy polgárait visszatelepítse Vuhanból, közöttük 100 ausztrál fiatalt.

55 éves a negyedik megerősített Dél-Koreai páciens

04:05 – Dél-Korea fokozta a repülőterein az utasok vizsgálatát, ahol vizsgálati helyszínt és karantént is létrehoztak a gyanús esetek elkülönítésére.

Videójáték készítő cég fokozottan kéri, hogy ne informálódjanak a közkedvelt Plague Inc. játékból a koronavírust illetően

Ndemic Creations
Ndemi Creation – Plague jatéka nem irányadó a koronavírust illetően

03:34 – Az Ndemic Creations – melynek weboldala vasárnap elérhetetlen lett a nagy érdeklődés miatt – sürgeti felhasználóit, hogy ne tájékozódjanak a Plague Inc. nevű oktató játékukból ezzel a vírussal kapcsolatban.
Habár realisztikus és informatív, nem “tudományos modell” a jelenlegi folyamatok leírására.